Skip to main content

Şahhanım Kanat, Başak Kültür ve Sanat Vakfı aracılığıyla, İstanbul’a göçle gelen, eğitim hayatları yarım kalan çocuk ve gençlerin yaşamlarını ve sanatsal yönlerini geliştirmelerine yardımcı olacak projeler geliştiren bir gönüllü.

Kanat, arkadaşlarıyla birlikte 2003 yılında Başak Kültür Sanat Vakfı’nı kurdu. Vakıf, olanaksızlıklar yüzünden sanatsal yeteneklerini geliştiremeyen yoksul çocuklara kucak açarak, resim, seramik, origami, tiyatro ve halkoyunları eğitimiyle İngilizce ve matematik dersleri vermeye başladı. Başak Kültür Sanat Vakfı, Avrupa Birliği Türkiye Komisyonu’na başvurarak göçlerden dolayı yıpranan aileler ve çocuklarının rehabilitasyonuna yönelik hazırladığı, “Sorun etme sahip çık” (SES-ÇIK) projesi ile kredi almaya hak kazandı. Proje, göçle gelen çocuk ve gençlerin sorunları ve olası çözüm yollarının geliştirilmesine katkı sağlamak için 2004 yılında hayata geçti, proje kapsamında ise 9 ilçede (Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli ve Tuzla) saha çalışmaları ve Bilinç Yükseltme Toplantıları yapıldı. Bu toplantılarda özellikle göçün çocuk ve gençler üzerindeki etkileri, anne-babanın çocuk gelişimindeki rolü, çalışan çocukların yaşadıkları sorunlar, göçün kişilerin ruh sağlığında yarattığı tahribatlar ve bu sorunların aşılmasıyla ilgili eğitimler verildi.

“Sorun Etme-Sahip Çık” Projesi kapsamında gerçekleştirilen araştırma kapsamında, 500 aile, 225 çocuk ve 144 gençle birebir görüşüldü. 2.235 çocuk ve gencin bilgileri alındı. Ayrıca vakıfta, yoksul ve olanaksız 120 çocuğa ve psikolojik destek isteyen pek çok kadına yardım edildi. Vakıf, kuruluşundan bu yana SES-ÇIK projesine ek olarak 11 projeye imza attı.

Kurduğu vakıf başta olmak üzere, emek ve çabası unutulmayan değerli insan Şahhanım Kanat’ı her zaman büyük bir minnetle hatırlayacağız.