Duyurular   »  Duyuru Listesi   »  Duyuru Detayı

Çocuk Hakları için Kuştepe'de.

Başak Kültür ve Sanat Vakfı olarak “Bir çocuk hakkı İhlali; Ev İçi Çocuk İşçiliği” projesini Hollanda Konsolosluğu Matra program desteği ile  01.08.2016 tarihinde başladı. Bu proje ile ev içine çekilen çocuk emeğine dikkat çekmeyi hedefledik.  Amacımız; Çocuğun gelişim hakkının ihlali olarak ortaya çıkan bu sorunu görünür kılmak ve çocuk işçiliği ile mücadele konusunda, kurumsal sosyal sorumluluğu destekleyerek duyarlılık ve farkındalık geliştirmektir. Spesifik olarak ise  “ev içi çocuk işçiliği ile mücadelede  , yöntem ve araçlar neler olabilir, neler yapılabilir?” perspektifiyle bir eylem planı modeli hazırlamayı amaçladık. Projemiz Şişli Belediyesi Eşitlik Birimi ortaklığında Hollanda Konsolosluğu Matra program desteği ile  uzman bir ekip tarafından yürütülmektedir. Bu ekip  bir sosyolog,bir uzman psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı, bir veri analisti ve anketörlerimizden oluşmaktadır. Proje kapsamında Istanbulun Üsküdar ve Şişli ilçelerinde 200 hane ile anket uygulaması yapıldı. Bu anket sonuçları daha sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Diğer bir önemli faaliyetimiz ise Şişli ve Üsküdar’da çocuklarla çocuk işçiliği konusunda farkındalık yaratarak çocuk hakları temalı atölyeler gerçekleştirmekti. Bu faaliyetlerimizin ilkini İstanbul’un Şişli ilçesinin Kuştepe mahallesinde gerçekleştirdik.Saha çalışması da yaptığımız Kuştepe’ye bu kez çocuklar için gittik. Kuştepe’yi daha önce projenin anketörü Hümeyra Tusun yeğin ve projenin  uzman psikologu Pınar Talaslıoğlu ile birlikte ziyaret etmiştik. Burası yoğunlukla Roman yurttaşlarımızın yaşadığı bir mahalle. Kadınların çiçekçilik ve kâğıt toplayıcılığı yaptıkları bu mahallede tek geçim kaynağı da bu gibi görülüyor.  Burada bazı sivil toplum örgütleri, üniversiteler, bazı özel liseler sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çalışmalar yürütseler de maalesef Kuştepe’nin çözüm bekleyen kalıcı sorunları hala orta yerde duruyor. Elbette bu çalışmalar da çok kıymetli. Ama gördük ki yoksulluk, kötü yaşam koşulları, maddi imkânsızlıklar, okula devam etmeyen çocuklar vs. sorunlar devam etmekte. Ve elbette en önemlisi de çocuklar. Bu yaşam şartları altında çocukların okula devam istekleri, atölyelere katılımları bizleri çok mutlu etti.

Projemiz kapsamında Kuştepe’de kadınlarla da saha çalışması yaptık. Bu saha çalışması ile birlikte çocuklarla da bir şeyler yapabiliriz diye düşündük. Proje takviminde olan bu çalışma psikoloğumuz Pınar Talaslıoğlu’nun önerisiyle daha da zenginleşti. Çocuklarla oyun youluyla iletişim becerilerinin geliştirilmesi atölyesi önerisini geliştirdi. Bu temelde 13 yaş aralığında olan ve bu yıl TEOG sınavına giren 9 çocukla “oyun yoluyla iletişim becerilerini geliştirilmesi”ne yönelik atölyeler gerçekleştirdik. Bu atölyede Vesile Çetin Kazak yardımcı psikolog olarak bize destek verdi.

Mahalleye ilk gittiğimizde çocuklar tam zamanında atölye mekanına geldiler. Oldukça hareketli ve tabi ki müzik sevgisiyle dolu olan çocuklarla iki bölümden oluşan bir atölye gerçekleştirdik. Oyunlar kurarak tanıştık, sohbet ettik, çocuk hakları ile ilgili algılarını ölçtük, düşüncelerini öğrendik. Daha sonra hep birlikte çizdikleri resimlere post-itlere yazılan düşünceleri yapıştırmalarını istedik. Hep birlikte bir resim çizdiler ve sonra bu resimlere yapıştırdıkları küçük notları yorumladılar. Çizdikleri resim sanki ötekileştirilenlerin resmiydi. Bir çocukta birçok dışlanmışlığı anlattılar. Çocuğun eğitim hakkı, koruma hakkı, katılım hakkı vs. vs. konularında da düşüncelerini paylaştılar. Daha sonra bunları şarkılarla da anlattılar. Bizler için harika bir deneyim olan ve çocuklarla aslında daha yapacak çok işimiz olduğunu gösteren bu faaliyetimizi ilerde tekrarlama umuduyla sonlandırdık. Güzel bir çalışmanın ardından bir daha görüşmek umuduyla bu güzel çocuklara veda ettik.

Bu çalışmada bize mekan desteği sağlayan Şişli Belediyesi’ne ve çocuk grubunu bize yönlendiren Sayın Erdal yalçın’a teşekkür ederiz..

Tarih: 04.12.2016

Proje Koordinatörü